Skip to main content

Hola, hola, pojďte dál, dneska máme karneval!

S dětmi jsme se připravovali na karneval – děti tvořily klauny, modelovaly z plastelíny masopustní koláče a podílely se na karnevalové výzdobě třídy (děti nafukovaly balonky pumpičkou a předškoláci rýsovali podle pravítka rovné čáry, které potom stříhali, aby vznikl praporek).

V den karnevalu děti přišly do třídy v maskách, čekala na ně speciální svačina – ochutnaly chleba se škvarkovou pomazánkou, kterou si samy namazaly, tlačenku a jitrnici. Po svačině děti představily svoji masku ostatním kamarádům a karneval jsme zahájili společnou písničkou s doprovodem klavíru a typického hudebního nástroje pro masopust – vozembouch. Děti plnily úkoly: prolez mezi provázky, hoď na cíl, projdi dráhu v medvědích stopách, projdi dráhu s míčkem na lžíci, lyžuj ve dvojici, nakresli sluníčko po slepu, tanči s kamarádem – balonek mezi těly. Na hudbu pak děti libovolně tancovaly spolu i s balonky – rej masek. Na závěr děti losovaly z klobouku obrázek, stejným obrázkem byla označena i jejich výhra v tombole, ze které byly všechny děti nadšené. Společné foto a oběd v podobě vdolků s tvarohem, byl sladkou tečkou za karnevalovým dnem, který jsme si všichni moc užili. 🙂

Příští den jsme si s dětmi v ranním kruhu objasnili slovo zážitek a děti rozvíjely svůj mluvený projev a vyjadřování – co se mi na karnevale líbilo, jaký z něj mám zážitek. Děti svůj nejlepší zážitek z karnevalu ztvárnily na papír.