Skip to main content

Oslava dne země 2016

By 9. 5. 20165 května, 2020Ohlasy z akcí

Mateřská škola Komenského v Letovicích otevřela v pátek 22. dubna brány své přírodní zahrady, aby přivítala téměř 500 návštěvníků všech věkových kategorií na společné oslavě Dne Země. Zvláště děti si odpoledne užily. U vstupu obdržely hrací kartu, se kterou obcházely jednotlivá stanoviště a plnily úkoly. Důkazem, že školní přírodní zahrada  skutečně funguje jako zahrada komunitní je fakt , že řadu stanovišť připravili smluvní partneři mateřské školy.

Mohli jste tu potkat zástupce letovických hasičů s lanovou dráhou, středisko volného času Letokruh s výrobou svícnů, školní družinu při ZŠ Letovice, kde děti určovaly, co do lesa patří a co ne, ekotým Masarykovy střední školy s hrnčířským kruhem a dalšími aktivitami, zástupce letovických Junáků, kteří dětem nabízeli pozorování hmyzu lupou a informace ze života včel. Paní učitelky z domovské MŠ malovaly dětem na obličeje a dovolily jim malovat hliněnými barvami na zeď, učily je zatloukat hřebíky a za pomoci rodičů řezat polínka obloukovou pilou, lovit síťkou živočichy v jezírku, následně je pozorovat lupou a určovat podle klíče. Jako skvělé odreagování posloužil skákací hrad a občerstvení si za vedení paní Ing. Konůpkové, odbornice na pečení perníků, připravily samy děti. V amfiteátru se zájemci mohli pobavit a poučit při sledování hry „Ostrov odpadků“ v podání Divadla plyšového medvídka, v jednom z domečků ochutnat a zakoupit zaručeně zdravé výrobky v nabídce obchůdku Hokaido, zhlédnout již tradiční výstavu fotografií zachycující budování přírodní zahrady a výstavku společných prací dětí a rodičů na téma tvoření budek pro ptáčky a hraček z odpadních materiálů. Lipka se na letošní akci podílela dodáním klíčů k určování vodních a lučních živočichů a aktuálními obrazovými plakáty objasňujícími význam Slunce pro život na Zemi.  Během celého odpoledne se za doprovodu svých majitelů v zahradě procházely lamy, ovčácký pes a kokršpaněl.

Děti si po absolvování všech stanovišť odnášely domů kromě spousty zážitků také sladkou odměnu a kolektiv zaměstnanců MŠ radost z dobře připravené akce.

Letošní oslavy Dne Země podpořila Nadace města Letovice pro rozvoj kultury a životního prostředí.

 

Eva Pařilová