Alergeny

Alergeny

Podle platného nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, se musí každý zákazník či spotřebitel dozvědět, zda se v potravině (v pokrmu) vyskytují nějaké alergeny. Toto nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. Od tohoto data je školní jídelna povinna informovat strávníky o výskytu alergenu v konkrétním pokrmu a tuto informaci podat dříve, než je tento pokrm vydán.

Alergickou reakci mohou vyvolat všechny potraviny, nicméně zákon stanovuje pouze 14 potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Jsou to:

1. obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut) a výrobky z nich

2. korýši a z nich

3. vejce a výrobky z nich

4. ryby a výrobky z nich

5. podzemnice olejná – arašídy a výrobky z nich

6. sójové boby a výrobky z nich

7. mléko a výrobky z něj včetně laktózy

8. skořápkové plody (lískové, vlašské, kešu, pekanové a para ořechy, mandle, pistácie, makadamie) a výrobky z nich

9. celer a výrobky z něj

10. hořčice a výrobky z ní

11. sezamová semena a výrobky z nich

12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO₂

13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. měkkýši a výrobky z nich

 

V naší školní jídelně bude přítomnost alergenů v pokrmech, včetně seznamu všech alergenů, vyznačena přímo na jídelním lístku umístěného v jednotlivých šatnách a na webových stránkách školky. Za každým pokrmem bude následovat číslice znázorňující konkrétní alergen. Tento alergen bude přenesen ze surovin použitých při výrobě pokrmu.